A mai napon sok minden történt megint. Tegnap is, így végképp nem volt időm írogatni, így a 23. napi bejegyzést senki ne keresse. A lényeg: tegnap megalakult a frakciónk, de erről osztottam meg hírt.
A mai napon arról, hogy kaptunk megbízóleveleket, szintén megosztottam Detti fotóalbumát, sokkal többet nem kell szót említeni róla. Láttam a koronát (valaki azt mondta, hogy ez nem is az igazi), volt puccos ebéd, volt taps, voltunk szép kupolás teremben, de a képviselőség hivatalos csak jövő héten kedden lesz, eskütétel után. Szalutáltak az őrség tagjai, pedig voltak csillagjaik, magamban mosolyogtam, mert honvédként szereltem le annak idején, de ezt szerencsére nem tudják, így komoly arccal biccentettem csak feléjük, mintha valaki lennék.
András és Detti ott hagyott bennünket (egyik sem szokott enni, s ahogy láttam a napokban aludni se nagyon), így Ikóval kellett helytállnunk az ételfogyasztásban. Kár, hogy ételhordót nem vittem, de mindegy. A végén Ikó még beszélgetett, így magam indultam ki, ennek köszönhetően megvolt az első korszakalkotó eltévedésem a tisztelt házban. Majd talán később belejövök, ha megértem, hogy mi a félemelet, és a második az miért első. Úri divatól újra értekeztem az Index TV-nek, lehet, hogy jobb lett volna, ha nem teszem, de ezen is túl vagyunk. Délután hazajöttem végre Kevibe, itt a gyerekekkel küzdöttem, mert kedves feleségem azt mondta nekik, hogy biztos hozok a barbijaik pasijaira (bizonyos Ken nevezetűekre) kis bocskai öltönyöket. Nem volt vicces.

A nap érdemi eseménye minden esetre igazából tegnap kezdődött. Detti, volt a házelnöknél, ahonnan elhajtottak bennünket a földtörvény ötleteinkkel együtt. Gulyás Gergely még reagált is, hogy “komolytalan az akció annak fényében, hogy az LMP a következő Országgyűlésnek is tagja, így semmi akadálya, hogy bármilyen kezdeményezést, javaslatot benyújtson május 6-át követően. Politikai látványszínház áldozatai lettünk az LMP hibája miatt" - fogalmazta meg.
Nos, akart a fene küszködni vele, de nem mi tehetünk róla, hogy május elsejével lép hatályba ez az új törvény és mégis csak jó lett volna a “kockázatok és mellékhatások” elkerülése érdekében időben lépni ezügyben. Az rendben, hogy később is lehet, akarunk is jönni, később is, de csak ez volt lehetőség, mert jobb lett volna megelőzni a problémát, ami holnaptól kockázatot jelent. Szóval nem éreztem szép dolognak, hogy ez a fiatalember velünk cseszkődik a sajtóban ahelyett, hogy elgondolkodna a problémán, amit felvetettünk.
Ma, hogy tovább bosszantsanak, Font Sándor is reagált egy MTI híren keresztül, ezzel a címmel: “Megvédtük a magyar termőföldet “. Meg hát - gondoltam magamban, mikor olvastam a hírt: megvédtétek magatoknak, nehogy véletlen más is hozzá tudjon férni, a fene a dógotok!...
Nem szeretem, amikor ködösítenek és mellébeszélnek és közben hülyének néznek.
Van ez a bizonyos 2013. évi CXXII. törvény a “mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról”, ami tény, hogy jobb, és nagyobb védelmet ad a földnek, mint az előző. Ezt nem lehet elvitatni szerintem. De ez még nem jelenti azt, hogy ez jó lenne! Messze van ez attól!
Azt mondja ennek a törvénynek a bevezetője:
“– a birtokelaprózódások hátrányos következményei a mezőgazdaság tulajdoni szerkezetét ne terheljék, a földműves zavartalan
mezőgazdasági termelést folytathasson;
– a földművesek részére az önfoglalkoztatás a korábbinál tágabb keretekben kínáljon valódi alternatívát – többek között – a helyi élelmiszer-kereskedelem lehetőségeinek bővülésével, valamint a saját munkavégzésen alapuló és azt kiegészítő tevékenységek folytatásához, mint például a falusi vendéglátás, a kedvezőbb feltételek megteremtésével,”
Ez mind szép, de a törvény szövegének nincs olyan szakasza ami ezt a célt szolgálná, nincs olyan abban, ami ezt segítené elő.
Ezek a mondatok tényleg olyanok, hogy akár én is írhattam volna. De nem tudom, hogy nem veszik észre (ez hiba), vagy nem akarják észre venni (ez bűn), hogy a törvény valójában bebetonozza a jelenlegi rossz termőföldstruktúrát, és annak kedvezőtlen jellegét tovább erősíti. Ez van, amikor egy jogászra bízzuk a termőföld ügyét és a Vidékfejlesztési Minisztériumot. A törvény megvan, szép kerek, de nem alkalmas arra, amit célként tűztek ki abban. Ez talán nem is annak a hibája, aki írta, hanem annak, aki olyanra bízta, akiről feltételezhető volt, hogy nem ért hozzá.
Csak, hogy röviden bemutassam mi a probléma: A törvény 18. szakasza kimondja, hogy az állam után közvetlenül elővásárlási jog illeti meg azt “aki helyben lakó szomszédnak minősül” majd aki “helyben lakónak minősül” s végül “akinek a lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése (...) legfeljebb 20 km távolságra van;”
Mégis mit gondol a t. jogszabályalkotó, a nagybirtokos, az olyan állatfaj, ami csak Afrikában él? Ilyenbő birtokosból szinte mindenhol van, az egész országban 20 km-en belül!
Emellett még csak ajánlattételi köztelezettsége sincs a termőföld társtulajdonosának. Ez pedig vonatkozik mind a tömérdek sok osztatlan közös tulajdonokra, amelyek felszámolását megígérte ugyan a kormány 2011-ben, de nyilván nem történt meg az sem, mint oly sok más ígéret sem. Na most kérdezem, ha tudjuk (többek között a törvény bevezetőjéből is) hogy hazánkban jellemző a mozaikolt birtokstruktúra, és sejtjük, hogy a nagybirtokosoknak (attól nagybirtokosok) sok helyen van sok földje, akkor kinek van esélye földet venni? A gazdálkodni akaró fiatalgazdának, vagy a nagygazdának? Nyilván az utóbbinak, mert többek között tőkeelőnye van (ahogy a külföldinek vagy tagállambelinek is), de ezen kívül több aduász ütőkártyája is van, hiszen nagyobb eséllyel társtulajdonos, vagy szomszéd.
Ha a jogszabályalkotó komolyan gondolná, hogy “a földművesek részére az önfoglalkoztatás a korábbinál tágabb keretekben kínáljon valódi alternatívát”, akkor nem annak kellene elővásárlási jogot adni, akiknek még kevés földje van, és vállalkozó szeretne lenni? Akinek elsőként is nincs még (és közvetlen családtagjainak sem) 50 hektár, vagy nincs még 100 hektár, és esetleg vállalja, hogy tényleg abból fog megélni? Akkor esetleg hasonló elven az állami földek pályázati rendszerében, nem kellene előnyhöz juttatni azokat, akik kisbirtokosok, és vállalják az önfoglalkoztatást? Mert azt tudjuk, hogy nem ez történik, és nem ez történt az elmúlt két évben nagyon sok helyen.
Korábbi hosszú, háromrészes bejegyzésemben már leírtam: szerintem három fő probléma van a termőföld-tulajdonosi struktúrával, aminek a vidéki megélhetést és helybenmaradást gátló eredménye okoz számos jelenleg is érezhető negatív hatást vidéken:
1. kölföldiek termőföldszerzésének lehetősége (illetve annak valós gátlásának elmaradása);
2. nagybirtokstruktúra jelenlegi rendszere, aminek növekedését a jogszabály tovább segíti;
3. állami földtulajdon-hasznosítás, ahol nem azokhoz jut nagyon sok esetben a föld, akikhez kellene.

Ez a Fideszes politikusok által dicsért jogszabály az első probléma megoldásában tesz kicsi lépést, a másik két fő problémával nem hogy nem tesz semmit, de bebetonozza és növeli a helytelen termőföld-tulajdonosi struktúrát.
Olyan világos ez, mint a Nap, csakhogy a Fideszes urak vagy hülyék, vagy bennünket néznek annak.
Javaslataink világosan abba az irányba mentek, hogy elővásárlási joga annak legyen, aki;
- helyben él, és életvitelszerűen gazdálkodik, vagy gazdálkodni akar (önfoglalkoztatás);
- emellett ezt minél hatékonyabban, minél kisebb területen (minél kisebb birtokon, termőföldön) valósítja meg, hogy minél többen hozzáférjenek a megélhetést biztosító erőforráshoz;
- és emellett minél inkább értékteremtő munkát végez: egészséges élelmiszert termel, azt lehetőleg helyben feldolgozza, feldolgoztatja, annak piacra jutását szervezi (újabb munkahelyek).
Az elővásárlási jog mellé még egy erős kvótarendszerrel működő földbizottságot is javasoltunk, amelyben egyetlen érdekcsoport sem tudta volna túlreprezentálni magát, így még egy külön biztonsági szelep is védte volna, hogy a jogszabály bevezetőjében leírtak szerint történjen a földforgalom.
A javaslatunk azt szerette volna, hogy a május elsejei hatálybalépés előtt lehessen javítani hibákat, és egy napra se növeljük a kockázatokat ezeknek a negatív tendenciáknak az erősödésére. Szerintem mindenféle politikai közjáték nélküli szakmai javaslat volt olyan értékekért, amit szavaiban a Fidesz is magáénak vall.
Majd próbáljuk újra.

SallaiRB

Címkék: LMP SRB Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sallairbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr406236996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása