Hallgattak már meg minisztert?
Nekem is tegnap volt az első. Összesen négyen vettem részt, de ebből egyiken csak 2 percet.
Tegnap (azaz kedden) Seszták Miklóssal kezdtünk. Nekem ez volt a bizottságelnöki debütálásom, neki ez volt az első miniszterjelölti szereplése, így kölcsönös volt az első alkalom érzése.
Rövid bemutatkozás után rátért, hogy ő nem off-shore lovag. Miután volt médiaérdeklődés, és sokan voltak a teremben, így részletesen bemutatta ügyvédi pályafutását, és gépkocsi-értékesítő cégét és elmondta, semmi köze nincs semmilyen off-shore céghez. Bátran vigyenek hozzá bármit, ami erre utal, beszéljék meg, mindenkit vár esetleges bizonyítékaival, vagy gyanúját megalapozó dokumentumaival, mert ő tudja, hogy ilyen megalapozottan nem lehet.


András, és így a frakciónk egész nap ezzel csesztette a sajtóban, de számomra – bevallom, pedig tudom, hogy ezért utálni fognak – már szinte szimpatikus volt, mert kistelepülésről jön, és jól beszélt a vidéki fejlesztések fontosságáról. Arról, hogy a vidéki bekötőutak prioritást fognak élvezni, arról, hogy az ország elhanyagolta a kistelepüléseket és ezen változtatni akar. Ő lesz a legtávolabb lakó miniszter, és aki Kisvárdán és környékén nő fel, ott él, annak a szocializációja azért nem kifejezetten az a fajta, ami nagyon idegen lenne tőlem. Nem állítom, hogy nem gengszter, nem állítom, hogy nem gazember, de így elsőre – nekem – nem tűnt annak. Sokat segítene valaki, ha valami bizonyítékot tudna szolgáltatni, mert sajnos nem vagyok elég jó ellenzéki a jelek szerint, ugyanis egy nap rágódás után, és azután, hogy tudom, hogy ezt várja el tőlem mindenki – nem tudom még utálni. Majd lehet, hogy később menni fog, de elsőre csupa olyanokat mondott, amit hallani akartam.
Kérem ne jöjjenek azzal, hogy milyen naiv vagyok, mindössze azért, mert az első benyomásom nem feltétlen piszkosul negatív, de érvelt azzal, hogy miután kisvárdai képviselő, nagyon fontosak neki a kistelepülések. Az infrastruktúráért felelős miniszterként a vidéki településekre és emberekre szeretne koncentrálni, és mikor rákérdeztem arra, hogy mit szól az olyan infrastrukturális beruházásokhoz, amelyek ex lege védett területen hoznak létre bevásárlóközpontot, vagy Natura 2000 területen autógyárat, akkor azt mondta, hogy nehéz kérdés, mert fontosak neki a munkahelyek és a gazdaság, de miután a természeti értékeket nem lehet helyreállítani, inkább ilyen esetekben a védett területek megóvásának súlyát érzi fontosabbnak.
Na, erre kíváncsi leszek, mert a puding próbája ugye az evés.
Vagy megtéveszt, és nem ilyen, amilyennek tűnik, vagy ha mégis ilyen, akkor a gond szerintem azzal lesz, hogy nem rá lesz bízva az, hogy mérlegeljen a védett terület és az infrastruktúrafejlesztés között, hanem dönt ott helyette más.
Szóval – várok még egy kicsit az értékítélettel, mert sok-sok rosszat olvasni róla, de a személyes benyomásaim alapján nem tűnt olyannak, mint amilyennek a sajtóban írják. Óvatos vagyok, mert el tudom képzelni, hogy a PM-esek mit mondanak rólam, meg óvatlan módon már olvastam magamról kommenteket a Mandineren – így inkább hagyok még időt, hogy megítéljem, milyen is lesz a kép róla, és nem hagyatkozok kizárólag az internetre.  Mindenkitől bocs, aki puhánynak, árulónak stb. ilyesminek tart, de alapból csak az alapján még nem szeretnék utálni valakit, mert rosszakat írnak róla és mert másik politikai platformon vagyok. Szóval várok még.
Lázár volt a 2 perces, itt volt a legnagyobb médiaérdeklődés, de inkább kihagytam. Részben rohannom kellett egyik bizottsági ülésről a másikra, részben pedig itt a személyes benyomásaim mások, így sajnáltam az időmet, pedig még vagy 10 percet maradhattam volna.
A másik két meghallhatás a Mezőgazdasági bizottságban és a Fenntartható fejlődés bizottságban egyaránt Fazekas Sándor volt. Ígéretemnek megfelelően mindkét helyen felhoztam Kishantos ügyét, és nagyon meglepődtem a válaszon. Semmi mellébeszélés, semmi kamu, simán elmondta: szerinte semmi köze nincs Kishantosnak a biogazdálkodáshoz, semmi köze nincs az ökológiai neveléshez, szerinte az egy pártközpont, és senki nem várhatja el, hogy pártfinanszírozáshoz az állam biztosítson termőföldből származó jövedelmet. Szerintem – mindkét bizottságban simán bevallotta, hogy politikai leszámolásról volt szó az adott esetben. Se mellébeszélés, se képmutatás – pusztán az általuk vélt valóság, aminek persze semmi köze nincs az igazi valósághoz, hiszen a kishantosi központ lényegesen régebbi, mint az Élőlánc, és személyi átfedést tudtommal egyedül Ácsné okoz, és már bocsánat – neki is csak dolgozni kell valahol. Ilyen elv alapján minden ellenzéki politikus munkahelyét tönkretehetnék. De láttam: őszintén hiszi, amit mond, meggyőződéssel állítja, hogy ott semmilyen értékteremtés nem történt, és a vidékfejlesztési központ csak egy Kft., ami pénzt szeretne. Ki hitette ezt el vele?
Egy ilyen meghallgatás nem az a színtér, ahol egymással szemben érveljünk, de a végén beszéltem vele, hogy erről még jó lenne egyeztetni, mert jó lenne, ha Kishantos munkája folytatódhatna valamilyen formában. A többi kérdésemről és arra adott válaszokról azért nem akarok bővebben írni, mert nincs értelme.
Ahogy szerintem ennek a miniszteri meghallgatásnak sincs értelme.
Erről viszont van értelme írni, mert megint egy olyan baromság, ami nem csak az ország vezetőinek a fölösleges időeltolása, hanem egy képmutatóan ostoba szokás is. Szokás, hogy minden bizottságban a kormánypárt jelentős többségben van. Szokás, hogy minden kormánypárti támogatja a kormánypárt jelöltjét, ahogy szokás az is, hogy minden ellenzéki párt nemmel szavaz az alkalmasságára, akkor is, ha egyébként annak tűnik. Így minden bizottság mindig minden miniszterjelöltet támogat, az akármit is mond. Annak, aki odáig eljut, hogy miniszternek jelölik, az meg csak el tud mondani annyit, hogy hogy hívják, meg mit csinált idáig. Ez pedig elég, a bizottság szavaz.
Ha fel tudnám tölteni a táblázatot, hogy mennyi meghallgatás volt/van a napokban, mindenki meglepődne. Bizottságonként 1-2-3 miniszterjelölt, összesen vagy 20-25 két-két órás meghallgatás. Összesen szerintem vagy 40 óra folyamatos meghallgatás, amin 10-15 bizottsági tag + x országgyűlési asszisztens vesz rész, jegyzőkönyvírók, személyi és szakmai asszisztensek stb. 650-700 munkaóra minimum. S mindennek semmi értelme, semmi, az égvilágon. Mind arról szól, hogy egy rövid bemutatkozással és egy rövid hurráoptimista beszéddel a kormánypárti oldal mindenféle mérlegelés nélkül úgyis megszavazza, ahogy az ellenzéki oldal mindenféle mérlegelés nélkül úgyis ellene szavaz. Egy hetünk megy el ezzel, hiszen még pénteken is ezzel fogunk foglalkozni, amikor a parlament hivatalosan is megszavazza kinevezésüket, és ez a hetünk megint nem arról szól, hogy hogy legyen jobb az embereknek. Nem arról, hogy hogy éljenek jobban emberek, hogy legyen munkájuk, hogy legyen nagyobb létbiztonságuk, hogy legyen jobb az egészségügyi ellátás, hogy legyenek jobbak az iskolák, hogy legyen több esélye az életben gyermekeinknek, hogy legyen jobb az oktatási rendszer. Nem arról, hogy mentsünk értékeket, hogy segítsünk elesetteket, hogy teremtsünk munkahelyeket.
De meghallgatjuk a minisztereket, akiknek személyéről 1-2 ember már döntött, akiknek 130-133 biztos szavazata van, akik nem szavazhatnak másként, mint ahogy mondják nekik, miközben az országban semmi nem javul.
Így működik ez.

Kép forrása: 444.hu

SallaiRB

Címkék: miniszterek Kishantos SRB Seszták Miklós miniszteri meghallgatás parlamenti meghallgatások 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sallairbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr326280873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vombatus Ursinus 2014.06.05. 23:12:44

Akkor miért asszisztálsz ehhez a színjátékhoz, ha szerinted is képmutatás és felesleges az egész bizottságosdi?

Vombatus Ursinus 2014.06.07. 20:05:34

Ha egyszer béogot írsz, azért illene válaszolnod. Mindegy...
süti beállítások módosítása