Egy újságíró keresett meg (hihetetlen: de mint civil természetvédő szakembert és nem mint politikust), hogy a zártkertek élővilágáról kérdezzen. A kérdés kiváltója az az ügy, hogy egy gazdálkodót másfél milliárdra akarnak bírságolni, mert védett lepkefajok jelentős állományát pusztította el.
http://www.origo.hu/itthon/20140411-masfel-milliard-buntetnek-a-lepkeirto-gazdat.html
http://www.origo.hu/itthon/20140417-riport-a-masfel-milliardos-lepkepusztitasrol.html

Nos, természetvédőként a véleményem nyilván az, hogy azért nem lenne gond, ha a tisztelt gazdálkodótársak valóban tudomásul vennék, hogy természetvédelmi szabályok is vannak a világon, és esetleg tiszteletben is tartanák a védett élőhelyeket és védett fajokat. De azért nonszensznek érzem az esetet, ha belegondolok, hogy ha ezt más csinálja, akkor mi is történik.
2005 év végén vették el a nemzeti parkok természetvédelmi hatósági jogkörét, így akkoriban rengeteg olyan ügy hullott az ölünkbe (civil természetvédelem), amelyben természetvédelmi érdekek sérültek. Ezek közül az egyik kiemelkedő jelentőségű ez volt:
http://www.beklen.hu/jog/eseteink/korosladany/index.htm
Ebben az esetben, mikor a magyar állam egyik vállalkozása (Dalerd Zrt.) pusztított el felbecsülhetetlen értékű lepkeélőhelyet, és a minimális pusztítás (szakértői vélemény szerint) minimum is cirka 300 millió fölött volt, akkor kevésbé számított a természetvédelem. Mindez úgy történt, hogy előtte felhívtuk a figyelmét a jó Dalerd-nek, hogy ezt ne tegye, elmondtuk, hogy ez természetpusztítás. Nos, ekkor az OKTVF (Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség), a területileg illetékes KÖTEVIFE (Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) a rendőrség egyaránt azon dolgozott, hogy hogy NE kelljen semmilyen bírságot fizetnie a Dalerdnek, és a végén nem is kellett. Sima jogi aktusokkal megúszták az egészet, és a vaddisznóskertjük azóta is áll és működik.
Bezzeg, amikor egy kisember csinálja - na akkor aztán akarnak példát statuálni.
Mondom: természetvédő a szakmám, én megértem, hogy a természetvédelem szeretné, ha a gazdálkodási munka nem pusztítana el természeti értékeket, de azért a t. magyar közigazgatás és egyéb szervek is csinálhatnának úgy, mintha mindenkit azonosan bírálnának el és jogegyenlőség lenne.
Döbbenet ez az ország, ahogy működik...

SallaiRB

Címkék: LMP Napló Lepke SRB Dalerd Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sallairbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr176236346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása