Szóval úgy volt, hogy olvastam, hogy az új James Bond sokkal jobb lesz mint bármikor. Nem tudom hány éve volt, a lényeg, hogy egyik színész nyugdíjba ment, és jött a másik színész, és a média felszólított, hogy menjek, mert ezt látni kell. El is mentem, meg is néztem, és természetvédőként rá is csodálkoztam a film tartalmára, ugyanis a fő gonoszok már kizárólag a természeti erőforrások fölötti rendelkezési jogért borították lángokba a világot. Erről szólt a film. Ott már a világ legnagyobb bűnszövetkezete a termőföldek és főleg a víz fölötti rendelkezési jog megszerzéséért ármánykodtak lövöldözve szép lányokat rabolva és mindenfélét bűnözve. 


Most ezt csinálják a fideszes oligarcha csoportok is, ennek vagyunk tanúi, és a szemünk előtt játszódik le ez nap, mint nap, hogy az erőforrások fölötti rendelkezésért zajlik az átalakítása a jogszabályrendszernek, annak érdekében történik a törvénykezés, és némelyik miniszter valóban egyszerű köztisztviselő csupán, akinek jövő-menő "táskás emberek" megmondják, mit is csináljon, hogy jó legyen nekik.
A Fidesz hatalma ezektől az oligarcha csoportoktól függ, így ezeket szolgálja ki elvek nélkül, ezekkel nő össze.
Egy olyan országban, mint hazánk, a legfontosabb természeti erőforrás az édesvíz mellett a termőföld, fenntartható gazdaságot csak erre lehet építeni. Már Wass Albert megírta: „azé a föld aki megműveli, és azé az ország, akié a föld!” 
Nem véletlen hát, hogy a maffia-szerű kormányok ezen erőforrások rendelkezési joga fölött mutyiznak a legtöbbet, mert ez olyan hatalomtechnikai tényező, ami feltétlenül kell nekik.

2003 táján ismertem meg Ángyán Józsefet egy szakmai, agrár-környezetgazdálkodási szűkkörű megbeszélésen, amikor még az SZDSZ-ben volt vidéki ember. Az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban volt egy Kiss Zoltán nevű államtitkár, jászberényi téesz jogász, aki lehúzott pár évet a termőföldek mellett, a való világban, és az akkori kormányban talán egyedül vele lehetett értelmesen beszélni erről a kérdésről – és néhány másról is. Villámgondolkodó, lánglelkű bölcsként ismertem meg Ángyán Józsefet, akinek tisztességéhez kétség nem férhetett, és aki két lépéssel előttünk járt minden gondolkozásban. Rengeteget tanultam ettől és néhány későbbi beszélgetésből, és nagyon örültem, amikor elsőként Túrkevén köszönthettem.

Nem értettem ugyan 2010-ben, hogy miért nem rá bízzák a vidékfejlesztési tárcát, miért jogász vezeti, ahelyett, hogy agrárszakember tenné. De örültem, hogy államtitkárként legalább érdemi hatással lehet majd, hogy azt az elfogadhatatlan rablógazdálkodást, amit az MSZP az agráriumban csinált néhány bűnöző államtitkára évén, végre majd ő felszámol, és rendbe tesz. Igaz, hogy már akkor is LMP-ztem, de ez nem zárta ki azt, hogy jobban bíztam Ángyán József tevékenységében, mint a Fideszesek. Mai napig sokat építek arra a munkámban, amit az ő cikkeiből tanultam, és ha nem is 100%-ban, de sok tekintetben építem gondolataimat az ő tudására.

A történteket ismerjük. Több évi fáradtságos munkája beérett, kormányzati szerepbe került és mégsem tudott semmit tenni azért, hogy a vidék ügye kikerüljön a posványból. Az országos hírnévre okot adó „Ángyán-jelentések” már rámutattak: az MSZP 8 év rettenete után csöbörből vödörbe kerültünk. Más szempontok alapján, de ugyanolyan rablóbandák martaléka lett az ország, és oligarchák kezébe kerültünk. 
Az, hogy az ország legfontosabb stratégiai erőforrástartaléka, az állami termőföldek hová kerülnek, kik gazdálkodnak azokon, kiknek termelnek azok, alapvető kérdés.

Mai napon napvilágot látott Ángyán József 6. jelentése, ami egy újabb fontos lépés a tisztánlátás felé a félrevezetésekkel és titkokkal terhelt állami földpályázatok ügyében. A közvélemény számára átláthatatlan földprogram mögötti lenyúlásokról már eddig is sokat lehetett megtudni a Fidesz volt államtitkárának jelentéseiből, de a legfrissebb jelentésből kiderül, hogy a területek több, mint 70%-a, de akár 95%-a egy szűk kör érdekeltségeihez került.

A kormány, és Bitay Márton többé nem állíthatja azt, hogy Ángyán József csupán kiragadott adatok alapján vont le következtetéseket, hiszen az Nemzeti Földalapkezelő (NFA) honlapján 2014. január 1-éig megtalálható összes adatot feldolgozta. Az egyetemi tanárból a Fidesz szakpolitikusává lett szakember saját korábbi pártjának szennyesét kénytelen kiteregetni a magyar érdekek védelme érdekében, amiért tisztelet jár.

Nem véletlen, hogy 2011 óta a legjelentősebb ellenzéki kritikák egyike, hogy világossá vált a közvélemény számára is: az állami föld egy részét nagygazdáknak, vagy a gazdálkodást csak hírből ismerő fideszes klientúrának osztotta. A földpályázatokkal kapcsolatos támadások miatt külön államtitkárságot hozott létre a kormány, élén egy gazdálkodáshoz nem értő ifjú jogásszal, a már említett Bitay Mártonnal, hogy a jogi szaknyelv segítségével visszaverje a földpályázatokkal kapcsolatos vádakat. Ő az, akivel egyik szakbizottság ülésén Ángyán József kezet sem fogott, és mindössze annyit mondott személye kapcsán: „azt ajánlom ifjú barátomnak, hogy akármilyen karrier ígéretet mondanak önnek, ne asszisztáljon a disznóságokhoz!”

Bitay államtitkárként nem tesz mást, mint a részigazságokat tartalmazó statisztikákat ismételgeti, ám azok kicsit sem meggyőzőek azok számra, akik ismerik a folyamatokat. Az ő kommunikációja tipikus példája annak, hogy két féligazságból hogyan lesz egy teljes hazugság. 
Sokunk számára egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz sem az állattartás fejlődését, sem a vidéki munkahelyteremtést nem segíti elő a politikai szempontú földpályázati rendszerével. 
Az évi kétmilliárd forintnyi közpénzből működő földalapnak a nyertes pályázatok nyilvánosságra hozását mindmáig nem sikerült megoldania, a sokat ismételgetett 6000 nyertes pályázatból mindösszesen töredéke található meg a mai napon is az állami szervezet honlapján.

Itt vannak az összefoglalók a jelentésről:
http://hvg.hu/gazdasag/20140724_Angyan_DelAmerikaba_fordul_az_orszag
http://www.greenfo.hu/hirek/2014/07/25/angyan-jozsef-vi-jelentese-a-foldmutyikrol

Az, akit érdekel a politika, vagy a magyar vidék sorsa, vagy a kormány hatalomtechnikai eszközeinek alkalmazási gyakorlata, ez a jelentés kötelező olvasmány!

Ángyán József munkájáért hálával tartozhat minden jobboldali érzelmű ember is, mert az ő személye az, aki kapcsán a hazai konzervatív értékrend még tiszteletet érdemel. Bízok benne, hogy 2018-ban általunk kormányzati feladatot kaphat Ángyán József újra!

benoe23

Címkék: jelentés Ángyán József James Bond 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sallairbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr666544577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsbagoly 2014.07.26. 11:22:08

Miféle oligarchákról szól a hasduma? ha nem tévedek mostanában pont az a téma, hogy az 1200 hektáron felüli területek bérlőinek csökkentik az EU-s támogatásaikat.
Mitől az oligarchák támogatása, ha tízszer több pályázó kapja meg a földet, mint ahányan előzőleg bérelték?
Ángyánnál a kishantosi ökohumbug kudarca verte ki a biztositékot, mivel a létesítésénél maga is bábáskodott és a sorsukat a szívén viselte.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.26. 13:37:20

Ostobaság, kommentet sem érdemel.

Vámos Zsolt 2014.09.05. 14:35:51

Nagyon jó írás. Az ország termőföldjei és más kincsei egyre kevesebb ember kezébe kerülnek.
süti beállítások módosítása