Ma reggel elmentem a belvárosi piachoz. Nincs messze innen az országháztól, két kollégával mentünk, hogy a piacról beszéljünk a sajtónak, és találkozzunk Csonka Krisztiánnal, az LMP ottani polgármesterjelöltjével. 
Tavaly novemberben nagy port vert fel, hogy Rogán Antal kerülete kapta a tanyafejlesztési programból a legtöbb pénzt, 226 millió forintot. Persze elült az ügy, ebben az országban már semmin sem csodálkozunk. 
(Kapcsolód hír: http://444.hu/2013/11/06/tanyafejlesztesi-mondom-tanyafejlesztesi-tamogatast-nyert-rogan-antal-belvarosi-onkormanyzata4/)

 


Ez a piac arról szól, hogy 226 millió forintot elvettek vidékről és tökre teljesen értelmetlenül használtak fel a fővárosban. Miért értelmetlen ez így? Mert semmi haszna. Néha már bánná a fene, hogy zsiványkodnak, csak lenne a társadalomnak is belőle valami haszna. Vidéktől vontak el forrást, ami nyilván rossz, de bánná a fene, ha legalább ezek a belvárosi népek legalább valahogy jó hazai egészséges füstölkolbászhoz, vagy boldog tanyasi tojáshoz, vagy akár friss nagymamaféle lekvárhoz jutnának. Szívnak elég füstöt és port, legalább egészséges kajához hadd jussanak már. De ez sem! Kong az egész az ürességtől, miközben ennyi pénzt még akár úgy is el lehetett volna használni, hogy értelme legyen. 



Hogy ez egy műemlék jellegű épület, és akkor is megérte a felújítást, ha semmi haszna? Egyetértek! Teljességgel osztom, hogy mentsük meg épített környezetünk, de akkor miért vidékfejlesztési forrásból tesszük ezt a belvárosban? Egy Colombo szoborral kevesebb, pár tő muskátlival kevesebb – és persze, fordítsuk ilyenre. Hogy jópofa a Colombo szobor is, és az is kell? Még ezt is elfogadom, de könyörgöm, vidéki településeken omlanak össze iskolák, nincs orvos, nincs jó tömegközlekedés, semmirevaló közutak és úgy általában nincs munka, megélhetés. Biztos, hogy jól fogja meg hazánk bölcs vezetése a fontossági sorrendet szeretett hazánkban? 

Na, ott tartottam, hogy egy már eddig is kihasználatlan vásárcsarnokot sikerült nagy csinnadrattával felújítani 226 milliónyi vidékfejlesztési pénzből, amelyet a tanyasi emberektől – az ő élet- és gazdálkodási feltételeik javításától - vettek el. 
Az 5. kerületi Hold utcai piac, ami május 17-én nyílt meg, és szinte tökéletesen üres a mai napig is. A tanyafejlesztési pályázat céljával ellentétben ez a beruházás bizton nem segítette elő a kormány a vidéki és tanyasi termelők termékeinek piacra jutását, hiszen alig vannak itt árusok is, nemhogy termelők! A tanyafejlesztés céljaiba a józan ész alapján sehogy sem fér bele az, hogy a főváros leggazdagabb kerületét támogassák ebből a pénzből, de ez nem számított. Ez a rosszul felhasznált vidékfejlesztési források és a befolyásos kormányzati politikusok mutyizásának jellegzetes példája. 

Na, erről akartam beszélni. Volt kamera, volt diktafon, de a hírkeresőn sehol semmi nem jön felháborodásunkból, pedig meg akartam itt osztani. Ezért ragadtam most tollat (azaz kezdtem verni klaviatúrát), hogy pótoljam a sajtó eme mulasztását, mert nem hiszem el, hogy itt a társadalom mindent benyel, és már mindent unott képpel fogad. 

Erre a fejlesztésre elköltött pénz tökéletes példája a fejlesztési források rossz felhasználásnak: ezt a pénzt ugyanis jóval hasznosabban el lehetett volna költeni mind a helyi termelők segítésére, mind a belváros fejlesztésére célra. A rossz struktúrából azonban rossz döntések következnek, és csak mi rugózunk itt ezen, kis ellenzékként. Nem értem, miért alszik a magyarság? 

Az külön tetszik, hogy a kormányfő azt állította, hogy a kormány a korábban rosszul felhasznált uniós forrásoknál rendet tett, hogy a magyar vidék és mezőgazdaság az ország egyik aranytartaléka és hogy visszaadja a vidéken élőknek a boldogulás lehetőségét. 
Köszönjük. A belvárosi piac jól példázza mi is van valójában.

SallaiRB

Címkék: fejlesztés uniós forrás Hold utcai piac belvárosi piac Rógán Antal Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sallairbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr416538371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása